Dvogled - Upoznavanje sa dvogledima

Postavio Gojko 16/04/2016 1 Komentari Tekstovi,

Dvogledi su, pored naočara, optički instrument koji se najviše koristi u svetu i oni imaju mnogo različitih namena. Izbor pravog dvogleda za specifičnu namenu može biti pravi izazov i ovaj vodič je namenjen da vam pomogne da bolje razumete dvoglede. Uzimajući u obzir kada, gde i koliko često planirate da koristite dvogled kako bi izabrali pravu kombinaciju funkcija koji su pogodni za vaše potrebe.


Generalna podela dvogleda je na one koji se koriste za: planinarenje, stadion sportove i Outdoor

 

Dvogledi za lov

7x-10x opseg uvećanja je najbolji za dvoglede koji se koriste u lovu. Za „varmint“ lovce koji gađaju na velike daljine najbolje uvećanje je 12x-16x. Za veća uvećanja je potrebno koristiti stativ (tripod) da bi ste stabilizovali dvogled, jer će slika biti dosta ne stabilna u stajećem položaju, trešenje ruku je veće kod većih uvećanja.

 

Dvogledi za posmatranje ptica

Standardni dvogled za posmatranje ptica je 8x42. Za više detalja o manjim pticama na većim udaljenostima koristite 10x ili 12x uvećanje sa prečnikom sočiva od 42 ili 50mm. Dugačak otklon od oka (eye relief) i bliski fokus pružaju velike mogućnosti za posmatranje ptica.

 

Dvogledi za posmatranje na vodi

S obzirom da ste na vodi, veliko uvećanje se ne preporučuje. Najčešće se koriste uvećanje od 7x, ali i 8x i 10x su takođe izabrani od strane nekih pomoraca i nautičkih entuzijasta. Preporučljivo je koristiti dvoglede sa 42 ili 50mm prečnika objektiva. Veći objektiv, vodootporonst i gumom obloženo kućište su glavne karakteristike za dvoglede na vodi.

 

Koncertni / Pozorišni dvogledi

Kompaktni dvogledi sa širokim vidnim poljem su odlični za koncerte i velike pozorišne dvorane. Preporučuju se dvogledi: 4x30, 5x25, 8x25 i 7x18 ili 7x21 za pozorišta, opere i koncerte. Kompaktni dvogledi su praktični za stavljanje u torbicu ili džep ili nošenje oko vrata.

 

 

Terminologija

terminologija dvogledaDelovi dvogleda

 

1. Podešavanje dioptrije
2. Podešavanje okulara sočiva
3. Prizma sistem
4. Fokus sistem
5. Šarka (Hingle)
6. Objektiv

 

 

 

Oznake dvogleda

oznake-dvogleda-uvecanjeDvogledi se često nazivaju po razmaku između brojeva razdvojeni sa „X“ na pr: 8x32. Prvi broj je moć ili uvećanje dvogleda. Sa dvogledom 8x32 predmet izgeda 8 puta bliži nego što je u stvarnosti kad gledate golim okom. Ne preporučuje se korišćenje dvogleda sa uvećanjem preko 10x bez korišćenja stativa (tripoda), ako idete sa prevelikim uvećanjem vaša slika će izgledati nesigurno. Jedno od najčešćih pitanja je: Koliko daleko mogu da vidim sa dvogledom? Odgovor bi bio: Možete da vidite koliko vaše oči mogu da vide, ali će predmeti izgledati kao da su bliže sa uvećanjem snage vašeg dvogleda.


Drugi broj u oznaci 8x32 je prečnik objektiva ili prednjiprečnik objektiva objektiv. što je veći objektiv više svetlosti ulazi u dvogled i slika je svetlija.
Jedan broj koji ćete videti u specifikaciji je izlazna pupila/zenica (exit pupil). Ona se odnosi na veličinu kruga svetlosti vidljive na okularu dvogleda. što je veća izlazna pupila svetlija je slika. Da bi se odredio njen prečnik, jednostavno samo podelite veličinu objektiva sa uvećanjem (kod dvogleda 8x32 izlazna zenica je 4mm).


izlazna zenica - pupilaIzlalzna pupila – (Exit Pupil) je veoma grub vodič za oštrinu. Dogled sa velikom izlaznom pupilom će obezbediti svetliju sliku u uslovima slabog osvetljenja. Za normalno gledanje preko dana je dovoljno 2.5mm ili 3mm. Za astronome je poželjna od 5-7mm.Izlazna pupila iznad 7mm je gubljenje svetlosti, jer ljudsko oko ne može da se otvori dovoljno široko da prihvati izlaznu pupilu veću od toga.

 

Relativna osvetljenost (Relative brightness) - kao i izlazna pupila RE je termin za osvetljenost slike. Ona je po formuli jednostavno izlazna pupila na kvadrat. Znači ako je dvogled sa 5mm izlazne upile (RE) će biti 25mm. Kao i kod izlazne pupile, relativnu osvetljenost ne treba uzimati doslovno, jer nije ista kod svih dvogleda, zavisi od presvlake na sočivima, optičkog kvaliteta. U realnim testovima neki premijum dvogledi sa relativno niskim RE su svetliji od dvogleda sa većim objektivom.

 

Faktor osvetljenosti (Twilight factor) - je takođe još jedna matematička formula koja predstavlja mnoštvo detalja u uslovima slabog osvetljenja. Formula se računa kao kvadratni koren od uvećanja puta prečnik objektiva. Ako je dvogled 10x40, Twilight factor je 20mm Kao i kod izlazne pupile i relativne osvetljenosti, faktor osvetljenosti (ili faktor sumraka) ne treba uzimati doslovno, jer zavisi od presvlake na sočivima i kvaliteta ugrađene optike. Dvogled vrednosti 50€ neće imati isti kvalitet slike kao premijum skupoceni dvogledi iako im je isti faktor sumraka.

 

Odstojanje od oka (Eye Relief) - je odstojanje između oka i dvogleda gde dvogled i dalje predstavlja puno vidno polje. Veće odstojanje od oka smanjuje zamor očiju i idealan je za sve koj nose naočare. Dvogledi dolaze sa: Twist-Up, Pop-Up ili sa mekanom gumom Fold-Down kapcima na sočivima koji se spuštaju za osobe sa naočarima. Ove opcije omogućavaju svima mogućnost gledanja celog vidnog polja.

 

Za one koji ne nose uvek naočare i nemaju 20/20 dioptriju ili različitu dioptriju u oba oka, može da se koristi podešavanje dioptrije. Ova opcija se zove fine focus adjustment. Ovo fino podešavanje dioptrije obično daje mogućnost podešavanja za jedan okular kod različite dioptrije oba oka.

 

Vidno polje (Field of View  - FOV) - je merenje oblasti kružnog gledanja ili merenje od strane - do strane u odnosu na subjekat posmatranja. Ono je definisano širinom u stopama ili metrima na području vildljivom na 1000 jardi ili metara. širok ugao gledanja znači da dvogled ima široko vidno polje. Vidno polje određuju 2 stvari. Prva je uvećanje, u principu ako uvećanje ide gore, vidno polje ide dole, recimo uvećanje od 10x će pokazati više detalja u polju nego uvećanje od 8x, ali ih neće pokazati kao veliki deo polja. Druga stvar koja određuje polje gledanja je dizajn sočiva okulara. Wide-angle dizajn su sočiva dobrog optičkog kvaliteta ali su skupa. Jeftini dvogledi sa širokim uglom okulara obično nisu tako oštri kao standardni dvogledi.

 

Većina dvogleda ima dugme i specifikacija dvogleda će vam navesti „minimum focus“ ili „close focus“ . Ovo je najmanje rastojanje na kome dvogled fokusira objekat, dvogled neće fkusirati objekat na manjoj udaljenosti od ove distance. Ova karakteristika je važna za neke aplikacije kao što je posmatranje ptica.

 

Još jedan broj koje se može pojaviti kada gledate dvogled, je rastojanje između zenica-inter-pupilary distance ili IPD, to je rastojanje između očiju koje se razlikuje od osobe do osobe. Prilagođavanje za ovu razliku je postignuto otvaranjem ili zatvaranjem pokretnog dela dvogleda da bi okular približio jedno drugome ili udaljio jedno od drugog oka.
Docter 8x42 ED Roof Prism 
Redfield 10x42 Rebel Porro PrismSlika levo: Docter 8x42 ED Roof Prism
Dvogledi dolaze sa 2 različita sistema prizme: Roof Prism i Porro Prism. U Porro prizmi prednji objektiv je offset dalje od okulara. Porro prizme obezbeđuju veću dubinu percepcije i uopšte nude šire vidno polje. 

U Roof Prism prizme se preklapaju tesno jedna uz drugu, omogućavajući objekivu sočiva da se postroji direknto sa okularom, rezultat je tanak, ravno obložen oblik u kome su sočiva i prizme u pravoj liniji.

Slika desno: Redfield 10x42 Rebel Porro Prism

 

Većina optičkih prizmi je izgrađena od borosilikata (BK 7) stakla ili barijum-crown (BAK-4) stakla. BAK-4 daje veći kvalitet stakla, donosi sveltiju sliku i visoku ivičnu oštrinu.
Sistemi prizme
 

 

Tipovi dvogleda

 • Dvogledi standardnog oblika – Standardni ili u full-size dvogledi se mogu koristiti za sve od posmatranja prirode do sportova na otvorenom.
 • Kompaktni dvogledi – manji i lakši predstavljaju dobar izbor za pozorište ili balet ili šetnju u pirodi i lov.
 • Wide Angle dvogledi – idealni za praćenje u brzom pokretu preko širokih oblasti kao što su trkre konja ili pasa, fudbalski tereni.
 • Zoom dvogled – omogućavaju korisniku da poveća stepen uvećanja da bi se fokusirao na detalje. Od velikih distanci do bližih predmeta, oni su najbolji za upotrebu.
 • Waterproof dvogledi – vodootporni dvogledi koriste se u kranjim ekstremnim vremenskim uslovima, ulkjučujući maglu, kišu i led. O-ring su zatvoreni i očišćeni azotom za pouzdanu zaštitu od magljenja, prašine i vode.
 • Armored binoculars – dvogledi sa kućištem pokriveni gumom ili drugim sintetičkim materijalom. Pored vodootpornosti dvogled je zaštićen i od ogrebotina, čini ga udobnim za korišćenje u svim prilikama.
 • Center focus binocular – ova vrsta dvogleda koristi jedan točkić da fokusira objekat. Služi za fokusiranje objekata na blizinu i daljinu, što je i najčešće korišćen i najsvestraniji fokusni sistem na dvogledima.
 • Individual Eyepiece Focus Binoculars – individualni okular fokus sistem dvogleda zahteva da fokusirate svaki okular kada posmatrate predmet, ali kad je fokusiran na vaše oči, predmeti od 40m do beskonačnosti su uvek u foksu i zahtevaju dodatno fokusiranje. Ovo je odličan sistema za srednje i duge objekte posmatranja. Ovaj sistem se najviše koristi u astronomiji i nautici.
 • No Focus, or Focus-Free Binoculars – ovo je verzija ekonomičnih pojedinačnih okular fokus dvogleda kod kojih su sočiva fabrički zaključana. To znači da se nikada ne mogu fokusirati predmeti koji su bliži od udaljenosti od 40m.

 

Sočiva objektiva dvogleda

Sočiva objektiva dvogleda

Jedan od najvažnijih i najskupljih elemanata u dvogledu je optički premaz na sočivima objektiva. Ovo se odnosi na bilo koji optički uređaj. Kada svetlost padne na objektiv, neki od snopova se izgubi u njoj i ne prenosi dalje. Da bi se postigla veća transmisija svetlosti, sočiva se oblažu specijalnim hemikalijama.

 

Cilj svakog optičkog uređaja je da se poveća količina svetlosti koja prolazi kroz objektiv do oka.
Dvogledi su označeni kao: obloženi, poptupno obloženi, višeslojni ili potpuno višeslojni. Ovo nam govori koliko optičkih premaza se nanosi na koliko optičkih površina.

 • Coated Lenses – Obložena sočiva jedan sloj na najmanje jednoj površini sočiva.
 • Fully Coated Lenses- Poptuno Obložena Sočiva jedan sloj na svim vazduh-staklenim (air-glass) površinama.
 • Multi-Coated Lenses – Višeslojni premaz više slojeva na najmanje jednoj površini sočiva.
 • Fully Multi-Coated Lenses – Potpuni višeslojni premaz više slojeva na svim vazduh-staklenim (air-glass) površinama.

Sa Fully Multi-Coated Lenses premazom na sočivima moguće je postići i do 95% svetlosne propustljivosti. To znači da 95% svih svetlosti koja prolazi kroz objektiv stigne do oka. Slika ima veći kontrast i izleda jasnije nego sa manje premaza na sočivima. Bolji optički kvalitet omogućava i bolju rezoluciju, ili sposnobnost razlikovanja sitnih detalja i zadržavanja jasnoće.

1 Komentari

Jovani:
19/04/2020, 02:50:26 PM
Odgovori

Pozdrav koju oznaku dvogleda preporučujete za gledanje sa terase na reku ili na obalu za posmatranje, onako amaterski

Ostavite komentar